Pages

Thursday, December 30, 2010

GOOGLE it!

yoshhhh everyone! as been promises just now, this is my new entry. harap-harap kali ni punye comeback on blog bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam. Kalau saya lama tak update tu maknanya saya tersangat-sangat busy.. maklumlah, apart from kerja di office, saya juga ada wat part-time job! (promote kejap:::: saya freelancer designer::: web designer, graphic designer and also photographer)..

Baiklah today i wanna share with y'all about GOOGLE.. yes google.com..


Tahukah anda selain en.google tahu semua benda (ask google anything :: they can give you answer), google juga mempunyai pelbagai kegunaan. Pernah dengar google maps? ok mesti korang biasa dengar or even pernah guna. Google translate? ya saya pasti ramai yang menggunakan google translate untuk meng'translate'kan bahasa melayu ke inggeris atau sebaliknya. gmail? ya saya pasti juga ramai menggunakannya.

ok tak mahu berbicara tentang perkara di atas dengan lebih lanjut.. tapi saya nak bicara tentang beberapa google product yang sering saya guna. and saya juga tak mahu beri definisi tentang google product itu, sebab anda boleh bertanya pada mr.google sendiri. saya hanya mahu bercerita pendapat dan kegunaan saya dalam kerja harian.

1. google chrome
oh ini adalah browser yang terbaru.. saya baru je install chrome ni padad lappy baru-baru ni.. oh ketinggalan zaman sungguh. nak taw nape baru sekarang install?

sebab tak mahu dichop sebagai oldfags! hahahaha...
kredit gambar kepada blogserius

2. google docs
yang ini memang agak berguna pada saya. fungsi die hampir serupa dengan microsoft word, excel, powerpoint and paint! bagi sesapa yang malas nak bawak pendrive or terlupa bawa pendrive, anda boleh la menyimpan file-file words/excel anda secara online. dan paling menyenang kan ianya boleh di"share" terhadap rakan-rakan anda. sebab itu kami di pejabat menggunakan google doc. "WIP-work in progress" kami suma disimpan di google doc untuk memudahkan bos dan pekerja lihat file tanpa perlu bertukar-tukar pendrive. dan anda boleh set kepada siapa anda mahu share dan sama ada rakan anda boleh edit atau tidak. selalu nya kalau ym transfer file tak berfungi untuk share gambar, saya dan rakan saya akan guna google.docs untuk share gambar.

3. google bookmark
haaa lagi satu product yang best! anda sering mengalami kehilangan bookmark yang telah dibuat pada pc anda selepas pc diformat? atau bila anda beralih pada pc lain, anda geram sebab bookmark hanya ada pada pc anda? yaaaaa... google bookmark adalah penyelesaian anda! bookmark boleh disimpan secara online. jadi tak perlu risau lagi kalau bookmark kt browser anda dah hilang.. hanya perlu pergi ke www.google.com/bookmarks

4. igoogle
eh tak pernah dengar pun igoogle? haaaa... ini cara terbaik untuk saya melakukan kerja kerja penyelewengan di office atau dengan erti kata lain, merayap kejap lepas penat buat kerja.. igoogle menyediakan platform untuk anda membuka website-website lain tanpa disyaki oleh orang lain. ianya seakan-akan anda sedang browse google biasa sahaja. banyak igoogle gadget yang boleh dicustomize untuk diletakkan pada home igoogle anda. macam biasalah kalau dioffice gunanya untuk cover main facebook dan juga twitter.

ya itu twitter saya.. sila add azeabimbom jika sudi!

sekian itu sahaja product google yang selalu saya guna! banyak lagi product google yang berguna.. tak larat nak cerita.. sila explore sendiri!

2 comments:

aida.yusof said...

alooha..
google notebook juga not so bad.
and tak dilupakan.. google reader. very the usefull lah!

a z e a said...

yg itu aku x pernah pakai lagi.. nant akan diexploreeee