Pages

Tuesday, February 24, 2009

UNDERWEIGHT!!!!

tgh ari td lps je abis test "e-business model" (teramat2 susah tuh even though hanye multiple choices answer punye question), kitorg menerus kn perjalanan ke Maju Junction utk lunch kt sane.. lgi pun eiyna, ecah n koyah ade appointment nak jumpe health consultant diorg.. aku n kila join je ikut sbb kitorg nk lunch..

sesampai je kt sane, tggu la dlm 30 min, then kwn diorg tuh smpi.. so, tanpe membuang mase, perbincangan pun dimulekan.. mule2 sekali die tanye kitorg, sarapan kitorg mcm mane? so, aku n kila pun menyampuk la.. kitorg ckp la, mkn nasi lemak, roti n ape2 je la yg blh disumbat dlm perut nih n kekadang kitorg x sumbat ape2 mknan sbb mls or x de mkanan yg nk disumbat dlm tummy kitorg nih.. so, rudy nih ckp la.. yg sbnr nye, ape yg kite mkn itu adalah very unhealthy food.. penuh dgn karbohidrat n gula.. kate nya rakyat malaysia adlh yg paling ramai kene penyakit kencing manis!! antara sarapan yg dikate kn tidak sihat itu adlh :
- nasi lemak
- teh tarik
- kuih muih
- etc

so, die saran kn kt kitorg supaya mkn makanan berikut utk sarapan pgi :
- fruit juice
- cereal
- oats
- salad


ok.. end bab psl sarapan.. kitorg beralih plak psl berat badan.. maka, rudy nih kuar kn satu penimbang berat khas.. mule2, eiyna timbang, then ecah pastuh aku n last skali kila.. aku x mo cite ape hasil timbangan bdk2 lain, aku nk cite bab aku shj..

umur : 24
height : 158cm

itu soalan pertama die tanye b4 aku naik atas penimbang berat tuh..

then die setting penimbang tuh, aku pun naik.. tggu dlm 30 second bib bib bib mesin tuh berbunyi.. baru la aku blh turun dari penimbang tuh.. maka, inilah hasil nya dan aku bg penerangan die sket..

Weight : 43.6 kg ~berat aku la tuh
Body Fat Range : 20.6 ~bagi seorg wanita di tahap umur aku, body fat index aku berada di tahap good.. tp ade simbol (-) maknenye aku sah2 la underweight
% Body Water Range : 58.2 ~bg seorg wanita, tahap peratusan air yg ideal dlm bdn yg sihat adlh di antara 50%-54%.. kire aku dah lebey air gak la..
Muscle Mass : 32.8 ~ menurut keterangan, muscle index diberi dlm kg, jd, value belonging to it, is the Physique Ratings
Physique rating : 7 ~means thin.. kata rudy, aku kene tambah muscle mass aku nih utk bg berat bdn aku ideal..
Bone Mass : 1.9 ~bg wanita yg berat badan nye kurang 50kg, bone mass yg ideal adlh 1.95kg.. jd, bone mass aku berada di tahap yg hampir ideal..
BMR : 1045 ~The Basal Metabolic Rate (BMR) is the number of calories the body needs when at rest. Why is monitoring the BMR is important? Understanding the BMR will allow you to monitor the number of calories your body requires according to their physique and lifestyle. the more muscle or general activity you take, the more calories require. The BMR level also decrease as the body ages.
Basal Metabolic Age : 17 ~ Metabolic Age Rating indicates what age level your body is currently rated at.
Visceral Fat : 1 ~Fat that surround the vital organs in the trunk/stomach area of the body.. bagi range 1 - 4, visceral fat adalah dlm category good..

jadi, secara keseluruhan nya, aku perlu menambah berat badan aku lebey kurang dlm 5 kg lgi utk menjadikan berat badan aku ideal dengan ketinggian aku.. jd, makan lah Herbalife utk menaikkan berat bdn.. tp, aku blom beli product Herbalife ni lg.. rudy juz pesan, beware on my breakfast sj.. sbb breakfast adlh makanan yg paling penting sekali..

9 comments:

suezensuzanna said...

haiyaaaaaaaa.....43.6.....giler arrr...isk isk....

a z e a said...

kuwus la tuh.. x mo.. nk kene naik kn lgi..

Nadia Abd Rahman said...

itu berat aku 2 thn yang sudah!!!!!

i want my weigt backk!!!!!!
skang udah naek 4 kg!!!!
argghh tensiii!!!

btw,,aku benci dgr health consultant ckp..!!!
arituhhh aku p celeb fitnesss,,dia kata aku
GEMOK!!!!!!!!!arrhhhhh bencikk!

a z e a said...

aku lak kompem2 underweight..

orkedanza said...

hi...

i ade jual product herballife skrg ni..klu nak i ley bagi special price. i jual herbal life sbb assgmnt i tuk sales force management kena buat sales n kena capai target sales yg lecturer bg tuk dpat full marks. so..if u dont min to help me n buy HL from me..juz email to orkedanza@yahoo.com

TQ

TashadeNatasha said...

wow menarik ni.
aku plak nak kurus.
kau amek lemak aku lah.

izzat ismail said...

apo laa keding bebeno ni kak oii..kasi mamam manyak2..ish3..keding sgt tu..x ideal..huhuhu

iraa bira said...

abih aku nieh 35kg? ha..tk macam papan sekeping ke?

a z e a said...

ko x pe kecik.. sesuai dgn ketinggian ko.. hehehehe...